Ylpeästi energiasta. Rohkeita keskustelunavauksia uudistuvan energiantuotannon viimeisimmistä tuulista.

Hidas luvitus uhkaa uusiutuvan energian kasvua ja ilmastotavoitteita

Ilmatar Energyn toimitusjohtaja Juha Sarsama ja LUT School of Energy Systemsin tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen vierailivat Futucast-podcastissa keskustelemassa uusiutuvan energian nykytilanteesta ja potentiaalista Suomessa. Alan kova kasvuvauhti näkyy sekä jo rakenteilla olevien hankkeiden että suunnitteilla olevien tuuli- ja aurinkovoimapuistojen määrässä. Luvitusprosessin hitaus aiheuttaa kuitenkin suuren haasteen kasvupotentiaalin saavuttamiselle ja samalla Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiselle.

Vuoteen 2030 tähtäävän kansallisen energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta yli 50 prosenttiin 2020-luvun aikana.

− Jo nyt on ollut päiviä, jolloin yli puolet koko sähkönkulutuksesta on tuotettu uusiutuvilla ja tuulella. Osuus kasvaa koko ajan, joka tietysti luo myös haasteita, Juha Sarsama toteaa Futucast-podcastissa.

Petteri Laaksonen muistuttaa, että kantaverkkoyhtiö Fingridin liittymäkyselyiden perusteella uusia tuulivoimapuistoja on suunnitteilla valtava määrä. Niiden valossa uusiutuvan energian osuus tuotannosta on helposti kasvatettavissa 50 prosenttiin ja reilusti sen yli, mutta aikataulu on kiinni investointien nopeudesta.

Miten saadaan luvitusprosessi, sekä YVA-kaavoitus että rakennusluvat ja valitusprosessit nopeammin läpi?

− Miten saadaan luvitusprosessi, sekä YVA-kaavoitus että rakennusluvat ja valitusprosessit nopeammin läpi? Yleensä kukaan ei ole niin hölmö, että lähtisi suunnittelemaan tuulipuistoa huonoilla valmisteluilla. Ne selvitykset tehdään niin hyvin kuin voidaan ja niistä se ei yleensä jää kiinni. Mutta valitusprosessin pituus saattaa olla korkeimman hallinto-oikeuden osalta jopa viisi vuotta, kolme−neljä vuotta on ihan normaali.

Ilmattaren suunnitelmissa tuulipuiston läpimenoaika on Juha Sarsaman mukaan kuusi vuotta valitusprosessiin ja luvitukseen liittyvien haasteiden takia. Hallitus pyrkii nopeuttamaan prosesseja, mutta tämä vaatii toteutuakseen lisää oikeita resursseja hallinto-oikeuksiin.

Hanketta valmistellessa meidän pitää arvata, minkälaista se on silloin kuuden vuoden päästä, kun ne luvat viimein saadaan.

− Olen vähän pessimistinen sen suhteen, tuleeko se oikeasti nopeutumaan. Haasteena tässä on myös se, että koko sen kuuden vuoden ajan teknologia kehittyy. Hanketta valmistellessa meidän pitää arvata, minkälaista se on silloin kuuden vuoden päästä, kun ne luvat viimein saadaan. Se asettaa aikamoisia haasteita siihen luvitusprosessiin itseensä.

Kuuntele podcast-jakso:

Katso jakso videona:

Janne Itkonen

Janne Itkonen on palkittu freelancer-journalisti.

Hidas luvitus uhkaa uusiutuvan energian kasvua ja ilmastotavoitteita

lue juttu

"Käsissämme on uusi öljy – tällä kertaa se on myös ilmastolle hyväksi"

lue juttu

Niin hyvää tuulta – Mitä hyötyjä tuulivoima tuo?

lue juttu

Ilmatar Virta -sisältöstudio tarjoaa rohkeita ja ajankohtaisia puheenvuoroja uusiutuvasta energiasta ja sen luomista mahdollisuuksista. Tänään tekemämme päätökset sanelevat, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville. Me Ilmattarella luomme puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, josta olla ylpeä – nyt ja tulevaisuudessa.