"Käsissämme on uusi öljy – tällä kertaa se on myös ilmastolle hyväksi"
LUT-yliopiston tutkimusjohtaja, uusiutuvan energian huippuasiantuntija Petteri Laaksonen ja Ilmattaren toimitusjohtaja Juha Sarsama vierailivat Suomen suosituimpiin kuuluvan podcastsarjan Futucastin vieraina. Jakso on kuunneltavissa alla olevan upotuksen kautta ja myös muilla podcast-alustoilla sekä myös Youtubesta Futucastin kanavalta.
Alansa ehdotonta asiantuntijakärkeä edustavat Petteri ja Juha käsittelevät jaksossa käytännössä kaikki suomalaisen uusiutuvan energian huikean potentiaalin näkökulmat tuuli- ja aurinkovoimasta varastointiratkaisuihin sekä tulevaisuuden vetytalouden mahdollisuuksiin liittyen.
Poimimme Ilmatar Virta -sivuston kävijöiden iloksi podcastista poimintoja, joista tässä tulee ensimmäinen:
Uusiutuva energia on Suomelle miljardiluokan mahdollisuus – ”Meillä on käsissämme uusi öljy”
Vihreään vetytalouteen siirtyminen tulevaisuudessa lisää sähkönkulutusta merkittävästi Euroopassa. Samalla se avaa Suomelle mahtavan potentiaalin ja kilpailuedun uusiutuvan sähkön suurtuottajana.
Ilmatar Energyn toimitusjohtajan Juha Sarsaman kanssa Futucast-podcastissa vieraillut LUT School of Energy Systemsin tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen kertoi podcastissa LUT:n mallinnuksista, joiden perusteella Suomen potentiaali on valtava. Kantaverkkoyhtiö Fingridissä nyt vireillä olevien tuulivoimapuistohankkeiden liittymäkyselyihin perustuvilla luvuilla pystyttäisiin tuottamaan 600 terawattituntia sähköä, mikä vastaa karkeasti viittäkymmentä ydinvoimalaa.
Kantaverkkoyhtiö Fingridissä nyt vireillä olevien tuulivoimapuistohankkeiden liittymäkyselyihin perustuvilla luvuilla pystyttäisiin tuottamaan 600 terawattituntia sähköä, mikä vastaa karkeasti viittäkymmentä ydinvoimalaa.
Fingridin arvioiden mukaan tästä toteutuu ainakin puolet. Kun mukaan otetaan aurinkovoima, jota voi syntyä tulevaisuudessa tuulivoimaa vastaava määrä, päästään Laaksosen laskelmissa vähintään 600:n ja jopa 1200 terawattitunnin puhtaaseen energian tuotantoon.
− Jos Euroopan sähköntarve on 10 000 terawattituntia, niin se on yli 10 prosenttia Euroopan sähköntarpeesta. Jos tämä skaalataan Ruotsiin ja Norjaan, niin pohjoismaat voivat tehdä 40 prosenttia koko Euroopan sähköntuotannosta, Laaksonen havainnollistaa.
Tulee hurjasti lisää työpaikkoja ja uusia investointeja, koska investoinnit tulevat sähkön luokse.
Juuri nyt eurooppalaisia kurittava energiakriisi on osoittanut sen, miten tärkeää turvallinen, vakaa ja tulevaisuudessa myös puhdas energiantuotanto on. EU- ja Nato-maana Suomi vastaa tähän tarpeeseen täydellisesti. Suuret teolliset investoinnit vaativat tulevaisuudessa vihreää vetyä, jonka valmistus vaatii valtavasti sähköä. Niinpä nämä investoinnit on kannattavinta tehdä sinne, missä sähköä on saatavilla.
− Se auttaa siihen, että tulee hurjasti lisää työpaikkoja ja uusia investointeja, koska investoinnit tulevat sähkön luokse. Eli tämä on suuri mahdollisuus Pohjoismaille, Petteri Laaksonen muistuttaa.
Kansainvälisten sijoittajien näkökulmasta Suomen laaja pinta-ala tarkoittaa sitä, että meillä pystytään rakentamaan ikään kuin merituulipuistoja maalle.
− Tätä voi kuvailla niinkin, että meillä on käsissämme uusi öljy. Tällä kertaa se on vaan myös ilmastolle hyväksi, Ilmattaren Juha Sarsama huomauttaa.
− Kansainvälisten sijoittajien näkökulmasta Suomen laaja pinta-ala tarkoittaa sitä, että meillä pystytään rakentamaan ikään kuin merituulipuistoja maalle. Se on poikkeuksellista ja meillä on valtava mahdollisuus ja kilpailuetu tässä.
Visiot ja tavoitteet vaativat toteutuakseen panostuksia niin Suomen kantaverkon kuin täältä ulospäin suuntautuvien yhteyksien kehittämiseen. Juha Sarsama ja Petteri Laaksonen peräänkuuluttavatkin verkkoihin miljardiluokan kansallista investointiohjelmaa.
Kuuntele koko jakso:
Katso jakso videona: