Ylpeästi energiasta. Rohkeita keskustelunavauksia uudistuvan energiantuotannon viimeisimmistä tuulista.

Kestävää asumista ilman paluuta kivikaudelle

Miten asumisesta voi tehdä entistä kestävämpää? Jo pienet valinnat vaikuttavat siihen, miten paljon tai vähän oma asuminen kuormittaa luonnonvaroja. Käytännöllisten ekotekojen avulla voit tehdä kodistasi vastuullisen paikan elää ja voida hyvin.

Asuminen haukkaa keskivertosuomalaisen vuosittaisesta hiilijalanjäljestä 20 prosenttia. Sillä, miten asumme, on isoja ympäristövaikutuksia. Siksi omiin asumistottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Asumismukavuudesta ei ole suinkaan pakko tinkiä, vaikka päättäisit asua edes hieman entistä vastuullisemmin.

Asuminen haukkaa keskivertosuomalaisen vuosittaisesta hiilijalanjäljestä 20 prosenttia.

Asumisen hiilijalanjälki muodostuu käytännössä neljästä osa-alueesta: sähköstä, lämmityksestä, käyttövedestä ja itse asunnosta. Näistä sähkön osuus on Sitran laskelmien mukaan suurin. Uusiutuvia luonnonvaroja kannattaakin hyödyntää energiantuotannossa. Ilmattaren tuulisähkö on ekologinen vaihtoehto, jolla voit vähentää hiilijalanjälkeäsi vähintään viisi prosenttia vuodessa.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki: Asuminen
kg CO2e/hlö/vuosi

ilmatar kuinka asua kestavasti graafi

 

Ratkaisuja vähähiiliseen asumiseen on lukuisia, mutta tärkeintä on aloittaa jostain. Mitkä asumisvinkeistä sopivat osaksi sinun kotisi arkea?

Tutustu asuntovaihtoehtoihin huolella

Jos olet hankkimassa itsellesi kokonaan uutta asuntoa, tutustu asunnon tietoihin ennakkoon. Vertaile rauhassa eri vaihtoehtoja. Näin vältyt mahdollisilta yllätyksiltä, kuten keskimääräistä suuremmilta lämmityskuluilta.

Tarkista asunnon energiatodistus. Se kertoo kodin laskennallisen energiatehokkuuden, jossa on otettu huomioon muun muassa lämmitysmuoto, ilmastointi ja talon eristys. Kodin todellisesta toteutuneesta energiankulutuksesta voit kysyä lisätietoja joko välittäjältä tai asunnon myyjältä. Näin voit pohtia etukäteen, miten energiatehokkuutta voisi kenties parantaa entisestään.

Perehtyessäsi asuntoon muista kysyä myös remonteista ja peruskorjauksista. Löydät ne isännöitsijäntodistuksesta ja taloyhtiön korjaussuunnitelmasta. Jos taloa tai taloyhtiötä on hoidettu vuosien varrella hyvin, se on todennäköisesti myös varsin ekologinen. Tarvittaessa teetä ammattilaisella kuntotarkastus, jos aiot ostaa kiinteistön tai erillistalon.

Hanki vain tarpeeseen

Kun olet ostamassa asuntoa, puntaroi tarkkaan, miten hyvin se vastaa juuri sinun tarpeitasi ja toiveitasi. Mitä haluat kodissasi tehdä? Ketkä muut kodissa asuvat? Millaiset asumisratkaisut sopivat tähän yhtälöön parhaiten?

Vastuullinen koti kestää aikaa ja on käytännöllinen muutoksista huolimatta.

Ympäristöä säästävä asunnonostaja pyrkii säilyttämään jo olemassa olevat tilukset, jos ne vain ovat hyvässä kunnossa ja toimivat asianmukaisesti. Tarvittaessa remontointikin hoituu vastuullisesti, kun kiinnität huomiota valitsemiisi materiaaleihin ja välineisiin. Kun suunnittelet huolellisesti ennakkoon, mitä ja miten aiot remontoida, voit pärjätä mainiosti vähemmilläkin muutoksilla.

Vastuullinen koti kestää aikaa ja on käytännöllinen muutoksista huolimatta. Kun siis vaikkapa uusit sisustusta, muista yksi perussääntö: mitä pidempi elinkaari, sen parempi. Esimerkiksi kestävän ja pitkäikäisen keittiön materiaaleja voi huoltaa näppärästi, ja ne kestävät kovaa kulutusta.

Valitse kestäviä ratkaisuja

Kodinkone kannattaa vaihtaa uudempaan viimeistään silloin, kun laite rikkoutuu tai ei enää vastaa tarpeitasi. Säästät luonnonvaroja, kun ostat pitkäikäisiä, laadukkaita ja energiatehokkaita kodinkoneita. Voit myös miettiä, löytyisikö haluamasi laite jo käytettynä. Turhan tavaran ostelu on syytä unohtaa, sillä joskus samaakin tavaraa voi hyödyntää luovasti useaan eri käyttötarkoitukseen.

EU:ssa tietyille tuotteille, kuten kodinkoneille, on asetettu energiatehokkuuden vähimmäisvaatimukset. Näin jo suunnitteluvaiheessa pyritään vähentämään tuotteen negatiivisia ympäristövaikutuksia sen koko elinkaaren ajan. Tämä auttaa sinua tekemään kestäviä ja vähähiilisiä valintoja kuluttajana.

Myös materiaalivalinnoilla on väliä. Esimerkiksi puukuitupohjainen biokomposiitti on tulevaisuuden materiaali, jolla voidaan korvata perinteisten muovituotteiden fossiilipohjaisia raaka-aineita. Sitä voidaan kierrättää helposti ja käyttää uudelleen vaikkapa perinteiseen puiseen kalustelevyyn verrattuna. Vertaile siis erilaisia materiaaleja ja kysy esimerkiksi asiantuntevalta myyjältä lisätietoja.

Optimoi lämmitys, vedenkulutus ja valaistus

Kätevä keino säästää lämmitykseen kuluvaa energiaa on laskea asunnon lämpötilaa: esimerkiksi asteen lasku säästää lämmityskustannuksiasi parhaimmillaan viisi prosenttia. Lämmitysmuodoilla on myös eroja, joten tutustu eri vaihtoehtoihin. Muun muassa varaava takka, ilmalämpöpumppu, koneellinen ilmavaihto ja lämmön talteenotto tehostavat lämmitystä.

Vedenkulutukseen on helppo vaikuttaa omalla toiminnalla. Kun käytät vettä tiedostaen, et lotraa suotta kallisarvoisia vesivaroja. Tässäpä muutama perusvinkki, jolla pääsee helposti alkuun: pese täysiä koneellisia astian- ja pyykinpesukoneilla, älä tiskaa juoksevan veden alla, hyödynnä hulevesiä puutarhanhoidossa, älä valuta vettä suihkussa saippuoimisen aikana, käytä ennemmin kylmää kuin kuumaa vettä.

Riittävä valaistus on kodin viihtyvyyden kannalta tärkeää, mutta ehkäpä voisit vaihtaa nykyiset lamppusi led-valaistukseen? Led-lamput ovat energiatehokkaita ja pitkäikäisiä. Muista myös sammuttaa huoneista ylimääräiset valot aina silloin, kun et tarvitse niitä.

Tutustu myös muihin kodin energiansäästövinkkeihin, joilla pääset helposti alkuun.

Ilmatar Virta -sisältöstudio tarjoaa rohkeita ja ajankohtaisia puheenvuoroja uusiutuvasta energiasta ja sen luomista mahdollisuuksista. Tänään tekemämme päätökset sanelevat, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville. Me Ilmattarella luomme puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, josta olla ylpeä – nyt ja tulevaisuudessa.