Ylpeästi energiasta. Rohkeita keskustelunavauksia uudistuvan energiantuotannon viimeisimmistä tuulista.

Ovatko korkeat sähkönhinnat ja hurja hintavaihtelu tulleet jäädäkseen?

Suomalaiset kuluttajat ovat joutuneet kuluvana vuonna sopeutumaan huomattavasti aiempaa korkeampiin sähkönhintoihin. Lisäksi pörssisähkön hinnanvaihtelu on ollut erittäin suurta, kun tuulisina päivinä hinta on painunut nollaan ja tuulettomina taas noussut hyvin korkeaksi.

Tavallisen kuluttajan näkökulmasta sähköä pitäisi olla aina töpseleistä saatavilla. Lisäksi hinnan pitäisi olla vakaa tai ainakin kohtuullisen hyvin ennustettavissa. Kun tuuli- ja aurinkovoiman osuus sähköntuotannosta tulevaisuudessa kasvaa entisestään, myös tuotannon vaihtelu vähenee.

LUT School of Energy Systemsin tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen ja Ilmattaren toimitusjohtaja Juha Sarsama keskustelivat Futucast-podcastissa Suomen uusiutuvaan energiantuotannon nykytilasta ja potentiaalista – jaksossa haettiin muun muassa vastausta kysymykseen, onko suuri hintojen heilahtelu tullut sähkömarkkinoille jäädäkseen.

− Tässä on kaksi elementtiä. Toinen on vaihtelu, volatiliteetti, ja toinen on hintataso. Hintataso on nyt energiakriisin takia korkea. Euroopassa on laitettu aiemmin ydinvoimaloita kiinni ja tehty paljon sähköntuotantoa kaasulla. Nyt kun sitä kaasua ei enää ole tai sitä on huomattavasti vähemmän, kun se tulee Eurooppaan LNG:nä muualta, tämä on aiheuttanut hintatason nousun, LUT-tutkimusjohtaja Laaksonen toteaa.

Uusituvan energian tuotannon vaihtelu on kuitenkin realiteetti, joka edellyttää erilaisten energiavarastojen kehittämistä pimeiden ja tuulettomien päivien varalle. Olennainen tekijä on myös markkinamekanismiin kuuluva kysynnän hintajousto, jolloin sähkönkulutusta ja paljon sähköä kuluttavaa tuotantoa ajetaan alas kalliiden hintojen päivinä. Tästä syystä Laaksonen ja Ilmattaren toimitusjohtaja Juha Sarsama suhtautuivat kriittisesti poliittisiin aikeisiin leikata sähkönhinnan vaihteluita.

Keskimääräinen hinta tulee kuitenkin varmasti laskemaan, koska uusiutuvilla energiamuodoilla tuotantokustannukset ovat niin matalia, jolloin kysyntä ja tarjonta hakee markkinoilla hinnan alemmaksi

− Vaihtelua tarvitaan ja se tulee jatkumaan. Keskimääräinen hinta tulee kuitenkin varmasti laskemaan, koska uusiutuvilla energiamuodoilla tuotantokustannukset ovat niin matalia, jolloin kysyntä ja tarjonta hakee markkinoilla hinnan alemmaksi, Petteri Laaksonen muistuttaa.

Ilmattaren Juha Sarsama muistuttaa, että korkea hintataso heijastuu vaikuttaa myös hintojen vaihtelun voimakkuuteen.

Olen samaa mieltä Petterin kanssa, että volatiliteetti varmasti sinänsä säilyy, mutta kun hintataso painuu normaalitasolle, myös volatiliteetti suhteessa pienenee.

− Nyt kun hintataso on noussut johtuen tästä kriisistä, geopolitiikasta ja kaasusta, se vielä voimistaa sitä volatiliteettia, koska taso josta hinta lähtee heilumaan on niin korkea. Olen samaa mieltä Petterin kanssa, että volatiliteetti varmasti sinänsä säilyy, mutta kun hintataso painuu normaalitasolle, myös volatiliteetti suhteessa pienenee.

Petteri Laaksonen uskoo myös, että kriisin selvittämisen jälkeen myös kotitalouksien kannalta ennakoitavat pidempiaikaiset ja kohtuuhintaiset sähkösopimukset tulevat jälleen takaisin.

− Nythän pitkäaikaisten sopimusten markkina on hajonnut sen takia, että hintataso on noussut niin mahdottomaksi, että kukaan välittäjä ei uskalla ottaa sitä riskiä, kun ei oikein tiedetä mihin suuntaan se kulkee.

Kuuntele podcast-jakso:

Katso jakso videona:

Janne Itkonen

Janne Itkonen on palkittu freelancer-journalisti.

"Käsissämme on uusi öljy – tällä kertaa se on myös ilmastolle hyväksi"

lue juttu

Hidas luvitus uhkaa uusiutuvan energian kasvua ja ilmastotavoitteita

lue juttu

Hybridienergia — vihreän siirtymän taikasana

Tulevaisuudessa tuulivoima, aurinkovoima ja energian varastointi, esimerkiksi akuissa ja vedyssä, näyttelevät jokainen osaa kokonaisuudessa, joka mullistaa energiantuotannon.
lue juttu

Ilmatar Virta -sisältöstudio tarjoaa rohkeita ja ajankohtaisia puheenvuoroja uusiutuvasta energiasta ja sen luomista mahdollisuuksista. Tänään tekemämme päätökset sanelevat, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville. Me Ilmattarella luomme puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, josta olla ylpeä – nyt ja tulevaisuudessa.