Tuulivoimamyytit nurin podcastissa – infraääni, asuntojen hinnat, pelot jäästä, linnut...
Suomen suosituimpiin kuuluvassa podcastsarjassa Futucastissa purettiin erilaisia tuulivoimaan liittyviä myyttejä, kun Futucastin jaksossa vierailivat Turun ammattikorkeakoulun tutkija Valtteri Hongisto ja Ilmattaren hankekehitysjohtaja Jussi Mäkinen.
Valtteri Hongisto on tutkinut pitkään erilaisen ympäristössä olevan melun vaikutuksia ihmisiin. Tieliikenteen tapaan myös tuulivoimaloista syntyy melua, joskin tuulivoimaloiden melu on tieliikennettä vähäisempää. Melu on faktaa, mutta tuulivoimaan yhdistetty infraääni on nykypäivänä muuttunut myytiksi
− Uusimpien tutkimusten mukaan nykyaikaiset tuulivoimalat eivät aiheuta infraääntä, jonka voisi kuulla. Joskus kahdeksankymmentäluvulla on ollut sellainen tuulivoimalatyyppi, joka aiheutti tätä infraääntä. Se huoli on jäänyt elämään ja se ei tunnu poistuvan, Hongisto toteaa.
Joskus kahdeksankymmentäluvulla on ollut sellainen tuulivoimalatyyppi, joka aiheutti tätä infraääntä. Se huoli on jäänyt elämään.
Ilmattaren Jussi Mäkisen mielestä tuulivoimarakentamisesta käytävässä keskustelussa tällä hetkellä vallitsevin huoli liittyy oman lähiympäristön muuttumiseen, kylien elinvoimaisuuteen ja asuntojen hintoihin. Omaan lähiympäristöön ilmestyvät tuulivoimalat muuttavat väistämättä maisemaa. Subjektiivinen huoli ja kokemus maiseman muutoksesta ovat aitoja eikä niitä voi kiistää. Sen sijaan huolet esimerkiksi asuntojen hintojen romahtamisesta tuulivoiman rakentamisen takia ovat tuulesta temmattuja.
− Suomessa tutkittiin, miten toteutuneet tuulivoimahankkeet ovat vaikuttaneet asuntojen hintoihin. Tätä kautta pystyttiin osoittamaan, että asuntojen hinnat laskevat maaseudulla läpi Suomen. Se että sinne tulee tuulivoimahanke johonkin taustalle näkyviin, ei ole ainakaan kiihdyttänyt sitä hintojen laskua.
Jussi Mäkinen ja Valtteri Hongisto kuvattuna Futucast-studiolla.
Valtteri Hongisto on myös kiertänyt tuulivoimahankkeiden yleisötilaisuuksissa kertomassa tutkimuksen tuottamista faktatiedoista ja samalla kuulemassa ihmisten huolia. Maisemahaittojen ja siitä syntyvän ärsytyksen lisäksi huolta on myös metsästys-, marjastus- ja virkistysalueiden laadun heikentymisestä.
− Traagisempaa ovat pelot jäästä. Eli jos lavasta irtoaa jäätä, se voi lentää jonnekin. Tai sitten jopa lapojen irtoamista pelätään. Tällaisia primitiivisiä pelkoja on myös olemassa, Valtteri Hongisto toteaa.
Ei ne mitään jäätykkejä kuitenkaan ole.
Jussi Mäkinen muistuttaa, että kaikki korkeat rakennelmat keräävät talvella jäätä, joka voi myös pudota alas. Tästä syystä tuulivoimalan alla ei ole talvella turvallista liikkua ilman kypärää.
− Ei se jääkimpale lennä mihinkään lähikyliin satojen metrien päähän sieltä lavankärjestä. Ei ne mitään jäätykkejä kuitenkaan ole, Mäkinen rauhoittelee.
Kenties klassisin syy tuulivoiman vastustamiselle on ollut voimaloiden vaikutus lintuihin. Tuulivoimaloiden vaikutuksia linnustoon on esimerkiksi Suomessa tutkittu paljon. Mieli- ja kauhukuvissa propelleihin silpoutuvista linnuista on kuitenkin yhtäläisyyksiä jo kumottuun infraäänimyyttiin.
− Jenkeissä aikanaan tehdyissä tuulivoimaloissa oli pylväsrakenteisissa, kolmionmallisissa torneissa hyvin matalalla olevia nopeasti pyöriviä propelleja, jotka on oikeasti olleet vaarallisia linnuille. Kun taas nykyään Suomessa tehdään teräsrunkoisia hitaasti pyöriviä lapoja, niin riskit linnuille ovat tosi paljon vähäisemmät, Jussi Mäkinen muistuttaa.
Kuuntele tai katso koko Ilmattaren Futucast jakso 2 tästä: