Mitä sähkölaskusi on syönyt?
Oletko sähkölaskua maksaessasi miettinyt, mistä sähkölasku oikein koostuu? Kokosimme yhteen keskeiset asiat sähkön hintaan liittyen.
Sähkölasku koostuu kolmesta osasta:
- sähkönenergian hinnasta
- sähkön siirron hinnasta
- veroista
Sähköenergian hinta
Sähköenergian hinta on sähkölaskusta se osuus, jonka voi valita vapaasti ja tilata miltä tahansa sähköyhtiöltä asuinpaikasta riippumatta. Sähkösopimuksen kilpailutus onnistuu, kun vertailee markkinoilla olevia tarjouksia nykyiseen sähkösopimukseen. Sopimuksista kannattaa aina tarkistaa niiden energiamaksu (snt/kWh tai c/kWh) sekä perusmaksu (€/kk). Perusmaksu (tai kuukausimaksu) vaihtelee yleensä noin 3–5 euron välillä. Osa sähköyhtiöistä tarjoaa sähkösopimuksen myös ilman perusmaksua.
Sähköenergian hinta on laskusta se osuus, johon pystyy vaikuttamaan.
Sähkön siirto
Sähkön siirtopalveluun tai sen hintoihin ei voi vaikuttaa. Sähkön siirtoa ei myöskään voi kilpailuttaa, sillä sen hoitaa aina paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka omistaa alueen jakeluverkon. Sähkönsiirron laskuttaa sähköverkkoyhtiö ja sähköenergian sähkönmyyntiyhtiö.
Verot
Jokainen maksaa sähkölaskussaan myös veroja. Sähkönsiirtolaskuun sisältyvät verot ovat sähkövero ja arvonlisävero. Sähkönmyyntilasku sisältää vain arvonlisäveron.
Huomioi myös sähkösopimuksen mahdolliset lisämaksut
Moni valitsee nykyään kotitaloutensa sähkösopimuksen ennen kaikkea sähkön tuotantotavan perusteella. Uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä vähennetään hiilidioksidipäästöjä ja hillitään ilmastonmuutosta. Esimerkiksi siirtyminen tuulisähköön pienentää hiilijalanjälkeä jopa kahdeksan prosenttia (Sitra). Kun päivittää sähkösopimustaan, kannattaa huomioida, että osa sähköyhtiöistä perii uusiutuvan energian lisämaksuja. Siksi tarjoukset kannattaa lukea aina huolellisesti läpi. Ilmattarella tuulisähkön hinta on aina selkeästi ilmoitettu.