11 kullan kallista keinoa säästää sähkölaskussa
Jokainen voi vähentää kotinsa sähkönkulutusta yksinkertaisilla keinoilla. Ota haltuun 11 näppärää energiansäästövinkkiä, joilla säästät sähkön lisäksi myös rahaa. Vaikka arjessa muutokset voivat tuntua pieniltä, pitkällä aikavälillä niillä on iso vaikutus sähkönkulutukseesi.
Ennen kuin ryhdyt säästämään sähköä, tutki omaa sähkönkulutustasi. Näin pääset jyvälle siitä, mistä asioista sinun kannattaa erityisesti nipistää sähkönkulutusta. Voit myös testata sähkölaitteidesi toimintaa kodinelektroniikkaa myyvistä kaupoista saatavalla kulutusmittarilla. Mittari näyttää laitteen tehon, mittausajan ja kilowattitunnit, jotka mitattava laite käyttää. Vertaa saamaasi lukemaa laitteiden keskimääräisiin kulutusarvoihin, jotka löytyvät alla olevasta kaaviosta. Jos lukema poikkeaa olennaisesti, on syytä tarkistaa laitteen kunto ja esimerkiksi se, että ilmankierto on kunnossa laitteen ympärillä.
Helppo tapa säästää sähköä on päivittää vanhat sähkölaitteet uusiin energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin. Tämän lisäksi voit ottaa monipuoliset ja helpot energiansäästövinkit osaksi arkeasi, jolloin sinun ei edes tarvitse luopua mistään.
Aloita kestävä arki jo tänään!
Esimerkkejä laitteiden keskimääräisistä kulutustiedoista
Lähde: Motiva
Miten asumismuoto vaikuttaa sähkönkulutukseesi?
Kotisi sähkönkäyttö riippuu paljon asumismuodostasi. Yhden hengen kerrostalokodin sähkönkulutus on yleensä moninkertaisesti pienempi ja koostuu erilaisista asioista kuin vaikkapa neliperheisen omakotitalon kulutus.
Yhden hengen kerrostalokodissa sähkönkulutus on tavallisesti noin 1 500 kilowattituntia vuodessa. Kerrostalokodeissa kylpyhuoneen lattialämmitys voi viedä yllättävän paljon sähköä. Muuten sähköä kuluu normaalisti eniten kylmälaitteisiin, kodinelektroniikkaan, ruoanvalmistukseen ja valaistukseen.
Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe kuluttaa sen sijaan sähköä vuodessa arviolta 19 000 kilowattituntia. Lämmitys on sähkölämmitteisen omakotitalon, rivitalon ja paritalon suurin sähkönkulutusta kasvattava tekijä. Kun koti lämpiää muulla tapaa kuin sähköllä, on tavanomainen sähkönkulutus vuodessa noin 5 000 kilowattitunnin luokkaa.
Katso siis seuraavista omaan asumismuotoosi ja elämääsi parhaiten sopivat vinkit!
Sähkönkulutus kahdessa erilaisessa taloudessa
Omakotitalo, sähkölämmitys
120 m2, 4 asukasta, sähkönkäyttö 18 900 kWh/v, 13 snt/kWh
Kerrostalo, kaukolämmitys
50 m2, 1 asukas, sähkönkäyttö 3 100 kWh/v, 15 snt/kWh
Lähde: Motiva
1. Pese pyykkiä maltillisesti.
Varsinkin vanhemmat pyykinpesukoneet saattavat kuluttaa runsaasti sähköä. Pese siksi pyykkiä vain silloin, kun on tarve. Monesti vaate raikastuu kummasti pelkästään tuulettamalla sitä ulkosalla. Kun peset pyykkiä, pese täysiä koneellisia. Unohda esipesu.
Kuivausrumpu ja kuivauskaappi kuluttavat sähköä jopa kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin pyykinpesukoneet. Valitse siksi tehokas linkous, jolloin et tarvitse kuivausrumpua tai kuivauskaappia. Tarkista huoneen riittävä ilmankierto, jotta pyykki kuivuu nopeammin.
2. Käytä kylmälaitteita oikein.
Erityisesti kerrostaloasunnoissa sähköä vievät yleensä eniten kylmälaitteet. Sijoita jääkaappi ja pakastin muualle kuin lämmönlähteen, kuten uunin, viereen. Tarkista, että ilma kiertää esteettömästi laitteen ympärillä. Imuroi laitteen tausta kerran vuodessa. Säädä kylmälaitteen lämpötila sopivaksi. Jääkaapissa sopiva lämpötila on 5 astetta ja pakastimessa 18 astetta pakkasta. Jäähdytä ruoka ennen kuin laitat sen jääkaappiin. Sulata pakastin säännöllisesti ja käytä tarvittaessa pakastuskytkintä, kun pakastat kerralla isoja määriä.
3. Valmista ruokaa fiksusti.
Kun teet ruokaa liedellä, valitse aina keittolevyn kokoinen kattila. Ruoka kuumenee nopeammin, kun käytät kantta. Säädä keittolevyn tehoa, jotta energiaa ei kulu suotta hukkaan. Hyödynnä sekä keittolevyn että uunin jälkilämpö. Käytä liesituuletinta vain kokkaamisen ajan. Huomaathan, että pienet ruoka-annokset lämpiävät energiatehokkaasti mikroaaltouunissa.
4. Minimoi lattialämmitys.
Kerrostaloasunnoissa kylpyhuoneen lattialämmitys voi viedä yllättävän paljon sähköä. Jos kotonasi märkätilojen lattialämmitys huutaa kovemmalla kuin todellisuudessa olisi tarpeen, minimoi lattialämmitys vain välttämättömälle tasolle. Miellyttävän tuntuinen lattia on usein vain tottumuskysymys. Sama pätee myös huoneilman lämpötilaan: kun alennat lämpötilaa kahdella asteella, säästät lämmityskustannuksissa jopa 10 prosenttia.
5. Alenna kodin lämpötilaa.
Lämmitys on sähkölämmitteisen omakotitalon, rivitalon ja paritalon suurin sähkönkulutusta kasvattava tekijä. Kodin lämpötilan laskeminen on konkreettinen ekoteko, sillä se vähentää sähkönkulutusta. Laskemalla lämpötilaa yhdellä asteella säästät lämmityskustannuksissasi parhaillaan jopa viisi prosenttia.
Lämpötilaa kannattaa laskea väliaikaisesti vähintään silloin, kun et ole muutamaan päivään kotona. Kotisi kyllä säilyy ennallaan, vaikka lämpötilaa laskisi muutamalla asteella lomamatkan ajaksi. Lämpömittarin avulla voit tarkkailla huonelämpötilaa säännöllisesti.
6. Tiivistä ikkunat ja ovet.
Etenkin vanhemmissa omakoti- ja rivitaloissa ikkunat ja ovet voivat päästää kylmää ilmaa sisään asuntoon. Vedon tunne on kuitenkin paitsi epämiellyttävä myös petollinen sähkönkulutuksen kannalta. Siksi ikkunoiden ja ovien karmit kannattaa tarkastaa ainakin muutaman vuoden välein ja eristää tarvittaessa asianmukaisesti. Lämmönhukkaa voi ehkäistä myös laittamalla sälekaihtimet kiinni yön ajaksi.
7. Hanki lämpöpumppu.
Lämpöpumppu on ekologinen keino, jolla voit täydentää kotisi muita lämmitysmuotoja. Sillä voit tarpeen mukaan viilentää tai lämmittää asunnon lämpötilaa. Jopa kaksi kolmasosaa kotitalouden lämmöntuotannosta on mahdollista korvata lämpöpumpun käyttämällä uusiutuvalla energialla, jota saadaan ilmasta, vedestä tai maasta. Parhaiten lämpöpumppu sopii sähköllä lämpiäviin pientaloihin.
8. Tsekkaa ilmanvaihto.
Ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet ja lämmönvaihdin on hyvä puhdistaa vähintään kahdesti vuodessa. Voit pyytää alan ammattilaista tarkastamaan, että järjestelmä toimii niin kuin pitääkin. Huomioithan, että voit säätää koneellisen ilmanvaihdon tarvittaessa pienimmälle teholle, kun olet pidempään poissa kotoa. Älä kuitenkaan sammuta sitä kokonaan.
9. Tuuleta tehokkaasti.
Jos haluat raikastaa huoneilmaa, tuuleta asuntosi nopeasti ristivetotuuletuksella. Avaa siis asunnon vastakkaisista päistä ikkunat ja anna ilman virrata asunnon läpi muutaman minuutin ajan. Voit minimoida lämmönhukan, kun kytket ikkunoiden alla olevat patterin pois päältä tuuletuksen ajaksi.
10. Tarkista termostaatit.
Älä peitä lämpöpattereiden termostaatteja esimerkiksi verhoilla. Tällöin termostaatti ei osaa tulkita sisäilman todellista lämpötilaa oikein. Tarkista myös, että termostaatit ovat muutenkin kunnossa. Kutsu tarvittaessa huoltomies korjaamaan tai säätämään kotisi termostaatit.
11. Sauno maltillisesti.
Viikoittain lämpiävä sauna kuluttaa sähköä yleensä vähintään saman verran kuin kodin kylmälaitteet. Ahkera saunoja voi jopa tuplata kerrostaloasunnon sähkönkulutuksen.
Sulje siis ilmanvaihtoluukku, kun pistät saunan lämpenemään, äläkä avaa sitä saunomisen aikana vaan vasta sen jälkeen. Älä myöskään lämmitä saunaa turhan kuumaksi. Energiatehokas lämpötila on 70–80 astetta. Nauti löylyistä pitkään, hartaasti ja harvoin sen sijaan, että lämmittäisit saunan usein lyhyeksi ajaksi. Sähköstä yli puolet kuluu saunan esilämmitykseen ja loput saunan pitämiseen kuumana.
Kurkkaa myös 7 muuta helppoa energiansäästövinkkiä. Näiden ekotekojen lisäksi voit vaihtaa kotisi sähkösopimuksen 100-prosenttisesti uusiutuvaan tuulisähköön. Samalla hiilijalanjälkesi pienenee jopa kahdeksan prosenttia.
Vaihda uusiutuvaan energiaan!
Uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä vähennetään hiilidioksidipäästöjä ja hillitään ilmastonmuutosta. Tutustu Ilmattaren tuulisähkövaihtoehtoihin ja valitse niistä sinulle sopivin!
Lue lisää